Smått og stort om norsk skyttersport II

Det er sannelig ikke noen lett oppgave, å oppsummere store begivenheter innen norsk skyttersport – og andre aktiviteter og hendelser knyttet til skyting. Vi har rett og slett en fantastisk CV å vise til, og da tenker jeg alt fra de helt unge – til seniorene. Eller for den saks skyld på «gamlekara» som treffes for å skyte merkekrav til årets elgjakt, det er rett og slett en hobby og idrett, som ligger godt inn under huden hos oss Nordmenn. Det er bredden som er viktig for min del, slik er det med andre idretter også. Det er klart det er flott å få noen opp og frem, men det sosiale er minst like viktig. Tenk deg alle de som har dette som sin store lidenskap, og som aldri ble de store skytterkongene. Men det var kanskje aldri målsettingen deres heller, men kanskje heller det å melde seg inn i skytterlaget for å treffe gode venner – som litt humoristisk kan tolkes slik man vil.

Norsk OL-gull i Athen 1906

Gudbrand Skatteboe var den første nordmann som tok individuelt OL-Gull, dette skjedde for langt over 100 år siden. Skatteboe som representerte Oslo Østre Skytterlag, røsket til seg i alt 4 gull og 2 sølv i sin karriere når det er snakk om OL-skyting.

Skytterfamilien fra Balestrand

Lars Ese fra Balestrand skytterlag, klarte den bragden det er å bli skytterkonge hele fire ganger mellom 1947 og 1955. Med dette står han notert som den mestvinnende skytterkongen i landet. Sønnen Lars Ese vant i 1980 kongetittelen, så det er vel noe med at «eplet ikke faller langt fra stammen» også når det kommer til skyting.

Smått og stort om Landsskytterstevnet

I 1963 ble Landsskytterstevnet arrangert på Steinkjer, og dette var det første året at NRK sendte direkte fra dette store arrangementet. Det sies også at dette var det første direktesendte TV, nord for Dovre.

Landsskytterstevnet i 2002, blir nok et stevne som Kristoffer Sannvoll aldri glemmer. Da skrev han seg inn i historiebøkene som tidenes yngste skytterkonge, i en alder av snaue 19 år.

I dag ser vi sikkert på det med å ha tak over standplass, som en selvfølge og nærmest et krav. Men før 1954 var det faktisk ikke lovlig med overbygg på standplass, det var med andre ord litt andre tider enn det vi er vant med i dag.

Deltakerrekord på Elverum i 1990

7181 er det magiske og ikke minst imponerende deltakertallet, som gjorde at det ble skrevet rekord i antall skyttere på Elverum i 1990. Tallene svinger en del fra år til år, og så vidt meg bekjent er det ikke noe Landsskytterstevne som har vært i nærheten hverken før eller senere.

Helt frem til 1927 var tusen meter, det offisielle skyte holdet. Og frem til 1950, var det strengt forbudt å benytte reim under skytingen.

Det var alt fra meg i denne omgang, men dere skal ikke se bort fra at det brått kan dukke opp mer skyte stoff fra meg. Det kan nok hende vi tar en tur utenlands også, for å se litt på denne spennende sporten andre steder i verden.

© 2021 os-skyttarlag