Smått & stort om luftvåpen

De fleste av oss har prøvd å skyte med luftvåpen, enten om det er pistol eller gevær. Jeg synes selv at dette var veldig spennende, og det var ofte på 17.mai i skolegården – eller på tivoli at vi ungene fikk prøve slik skyting. Men senere fikk jeg prøve denne type våpen, men da i bedriftsidrettslaget på jobben. Jeg kom aldri så langt så jeg kjøpte meg noe eget våpen, men fikk låne av noen kolleger kan jeg huske. Denne sporten er nok langt større, enn det kanskje mange tror. Vi har jo hatt habile norske skyttere innen denne delen av skytesporten, som gjorde seg bemerket både nasjonalt og internasjonalt. Vi skal nå se litt på forskjellige sider av dette med luftvåpen, og kanskje det kan vekke interessen hos noen av dere til å starte med slik skyting – enten som hobby eller mer målrettet trening til å bli konkurranseskytter på sikt.

Noen spørsmål fra en nybegynner

Det er stor forskjell på hvor mye penger, man kan og ønsker å legge i et våpen. Jeg har tatt med noen typiske spørsmål, som ofte dukker opp fra de som har startet med luftvåpen – og jeg har noen svar som forhåpentligvis er oppklarende og gode på veien videre.

Typiske spørsmål som dukker opp er priser, forhandlere, klubber, skyte avstand, regler og andre praktiske spørsmål. Jeg skal ta noen av dem her nå, og alt er det ikke fasitsvar på – så tar med noen erfaringer fra erfarne.

Hvor starter man?

Selv om du eventuelt har råd til å kjøpe et kostbart våpen, så er det mange som rådes til å starte billig. Om man ikke nødvendigvis trenger å kjøpe det aller billigste, så ikke sikt for høyt – bokstavelig talt. Det beste tipset om du har mulighet, kan være å låne seg et våpen i begynnelsen. Da kan man finne ut av ting, uten å bruke en eneste krone på det.

Men det er ikke alle som har muligheten til å låne, så da blir det å sjekke ut hva man må betale – og ikke minst hva man er villig til å legge i dette.

Priser på et billig våpen

Om man velger å gå for det billigste, så får man faktisk våpen fra cirka 300 kroner i Norge. Det trenger ikke nødvendigvis være noe galt å velge et slikt våpen, for all del. Det er en del som bruker slike våpen til uttesting, men også for å drive litt enkel skyting i hagen etter jobb og skole.

Prisene varierer mye, og det kan være lurt å bruke litt tid på å sjekke ut nettopp dette. Dette gjelder også ammunisjon og annet utstyr, og husk at det kan finnes mye bra liggende på nettet – her finner du både nytt og brukt utstyr.

Skyte avstander vs våpen

Det er ikke til å legge skjul på at de dyrere våpnene, går bedre enn de billige. Men det finnes unntak, med det mener jeg at man kan finne rimelige våpen som går helt greit – men det er så klart ikke noe konkurransevåpen langt ifra.

Tabellen nedenfor er ment som en liten og generell pekepinn, som viser normal skyte avstand for billige, middels og dyre våpen.

Billige modeller:                             5-10 meter med en ammunisjon på 10-50 mm

Middels modeller:                          15-30 meter med en ammunisjon på 20-100 mm

Dyre modeller:                                30-100 meter med en ammunisjon på 0,5-5 mm

© 2021 os-skyttarlag